Hoge betrokkenheid bij begrijpend lezen

Het vak ‘begrijpend lezen’ daar hangt bijna een soort grote, dikke, negatieve wolk boven. 

Daar moest ik iets mee. Door de jaren heen heb ik veel gehoord over het afzwakken van de aandacht en motivatie van leerlingen tijdens begrijpend lezen. Dat kan natuurlijk meerdere redenen hebben zoals o.a.: ze vinden het (te) moeilijk, geen motivatie om te lezen, de onderwerpen spreken ze niet aan, ze vinden het saai enzovoort. 

Hét digitale middel om de betrokkenheid te vergroten

Toen ik een jaar geleden naar Finland mocht voor een studiereis, ontdekte ik iets geweldigs: SMART Learning Suite (SLS). Een alles-in-1, interactieve, digitale tool (al zeg ik niet graag ‘tool’ omdat dit niet genoeg dekt). Er ging een wereld voor me open. Met SLS kon ik nog meer interactie genereren binnen mijn lessen. Het zorgde ervoor dat ik in een handomdraai niet alleen assessments in elkaar kon zetten maar ook leuke spellen voor bij de leerdoelen. Het paste helemaal bij ‘het lesgeven anno nu‘. Zodoende ben ik ermee gaan experimenteren. Nu is het niet meer weg te denken binnen mijn lesgeven. 

Ik was verbaasd dat dit nog zo weinig bekend was bij leerkrachten. Daarom heb ik SMART Technologies gemaild en zo zijn we aan de praat geraakt. Ik kan namelijk zoveel mooie, effectieve dingen met jullie delen die alles te maken hebben met het genereren van betrokkenheid, eigenaarschap en plezier;de dingen waar ik me op focus binnen mijn onderwijs. (En met mij veel meer leerkrachten!)  Via deze weg wil ik jullie dan ook kennis laten maken met SMART Learning Suite. De mogelijkheden zijn eindeloos en die kan ik dus niet in 1 post of filmpje delen. In het onderstaande filmpje laat ik (kort) zien hoe ik SLS inzet tijdens begrijpend lezen. (Tip: pauzeer het filmpje af en toe om de tekst te lezen) De komende weken neem ik jullie mee in de mogelijkheden die SLS biedt d.m.v. filmpjes, foto’s en posts. Ik ben namelijk van mening dat dit echt een toevoeging is op je lesgeven.

Ook uitproberen?

Wil jij nu al graag experimenteren met deze digitale tool? Dat kan! Je kunt het namelijk via de onderstaande knop 45 dagen gratis (volledig) uitproberen!