13 tips voor de laatste weken (van groep 8)

Top 13 dingen die je kunt doen in de laatste weken van groep 8: 

 1. VO-lessen geven. Geef les in de vakken die ze volgend jaar krijgen. Zo kun je een lesje wiskunde aanbieden, Duits, Frans, maatschappijleer of wellicht natuurkunde. De leerlingen blijken hier enorm gemotiveerd voor want dit is al een stapje verder dan ‘gewone groep 8 stof’ 
 2. De leerlingen les laten geven. Laat de leerlingen een hele les voorbereiden voor hun eigen klas of voor een andere klas. Geef ze desnoods een opbouw van een les mee. Laat ze het in PowerPoint maken zodat alles echt helder is voor de leerlingen die meedoen met de les. 
 3. Brief aan de mentor. Laat de leerlingen voor een stelopdracht een brief schrijven aan de nieuwe mentor. Brainstorm met elkaar waar een goede, (in)formele brief aan moet voldoen en laat ze het klas schrijven. Zorg voor een onderling feedback moment waarna ze de feedback moeten verwerken. Ik geef altijd tijdens de uitwisseling de brieven aan de mentoren, je kunt ze ook opsturen. Wordt altijd erg gewaardeerd! 
 4. Inzicht in eigen gedrag/kunnen met het kwaliteitenspel. Ken je het kernkwadrantenspel van Ofman? Dit is ideaal voor leerlingen om inzicht te krijgen in hun eigen kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen. Bekijk de uitleg de kernkwadranten hier. Ik speel dit met de zelfgemaakte kaartjes van juf Tanisha (hier aan te schaffen) Nadat de leerlingen de kernkwadranten gelegd hebben kun je hier een goed gesprek over voeren en gedragsleerdoelen laten maken die hen volgend jaar kunnen helpen op het VO.
 5. Reclame maken. Laat de leerlingen een reclame maken voor een product (stelopdracht) en hier een video bij laten maken die je kunt laten zien op de afscheidsavond. (Zie post op de instagram van @Teach_and_Cher) 
 6. Afscheidscadeau. Laat de leerlingen een bijdrage leveren aan hun eigen afscheidscadeautje. Geef iedereen een wit T-shirt en laat gedurende de week de leerlingen & de leerkrachten hier iets op laten schrijven/tekenen. 
  Je kunt er ook voor kiezen om ze zelf een ontwerp te laten maken op de voorkant en alleen de achterkant te gebruiken voor lieve woorden van een ander. 
 7. Ontwerp je eigen schoen (tekenopdracht). Print een paar leuke kleurplaten uit van sneakers. (Of gebruik deze gratis download)Geef voorbeelden van 2D reclames van schoenen, brainstorm over wat een goede reclame moet bevatten en maak een pamflet voor een nieuwe schoen. (Korte, leuke quote erbij) Bekijk de post van teach_and_cher voor voorbeelden.
 8. Werkwoordspelling – Doe veel werkvormen & leuke activiteiten rondom werkwoordspelling. Dit hebben ze namelijk eindeloos nodig. Maak een quiz, doe een coöperatieve werkvorm, maak een buitenles.  
 9. Een TikTok met lesstof. Laat ze een TikTok video maken om lesstof te onthouden. (De regels van werkwoordspelling bijvoorbeeld) 
 10. ABC-tjes. Deel een blad uit met het alfabet en ruimtes erachter. Benoem telkens een categorie (merken, dieren, namen van bekende mensen etc.) en kijk wie de meest originele dingen weet op te schrijven. Je kunt dit ook in groepjes laten doen, zo kan er makkelijker gecontroleerd worden wie punten kan krijgen voor originele antwoorden. Klik hier om de spelbladen gratis te downloaden.
 11. Het categorieën spel. Speel het spel waarbij je telkens een letter noemt, alle categorieën moeten gevuld worden en beginnen met deze letter. Alleen de originele antwoorden verdienen punten. Ook dit spel kun je in kleine groepjes laten doen om zo de puntentelling makkelijker te maken. Klik hier om de spelbladen gratis te downloaden. (10 & 11 zit in 1 document)
 12. Puzzel circuit – Leg bij ieder groepje een andere soort puzzel neer. Geef telkens 5 minuten de tijd. Lukt het om de puzzel/raadsel op te lossen? Dan krijg je een x-aantal punten. Geef de leerlingen allerlei soorten puzzels. Zo heb je van die puzzels waarbij tekentjes getallen moeten zijn, geef een rebus, een woordzoeker, een mastermind code (groepje wat jij begeleidt) etc. etc. Tip: Leuk is als je 1 puzzel van de kleuters met veel stukjes in een bepaalde tijd laat maken. Een tangram doet het ook altijd goed! 
 13. Afscheidscadeau voor de school. Bedenk een leuk afscheidscadeau voor de school, een groot project war ze meerdere dagen aan kunnen werken. Denk aan een groot schilderij o.i.d. waar iedereen een bijdrage aan levert. Of allerlei kleine schilderijtjes die 1 geheel vormen. 
 14. Vergeet vooral niet te genieten van je leerlingen. Maak mooie herinneringen <3
Volg mijn instagram teach_and_cher of Facebookpagina Teach&Cher voor meer onderwijsinspiratie 😀