De centrale eindtoets

Om de zenuwen ‘weg te knallen’ plak ik ieder jaar weer een ballon op de tafels van mijn leerlingen. Een gedichtje met een marker, gum, stressballetje en kauwgompje liggen er ook bij.

Nu hoor ik veel mensen zeggen: ‘Leggen we er zo niet te veel druk op?’ Ik probeer de druk juist af te nemen. Want die druk, die is er. Vanuit huis wordt er vaak enorm veel druk op het maken van de toetsen gelegd… Ook zijn de kinderen hier zelf erg mee bezig. Ik probeer met het onderstaande gedichtje (en gesprekken vooraf natuurlijk) ècht te laten merken dat zij voor mij niet een bepaalde score zijn. Ook probeer ik de toets zo op een leuke manier te beginnen, dan is het hele ‘serieuze’ er al vanaf. 

Mijn gedichtje aan hen: (Wil jij mijn gedichtje ook gebruiken? Dat mag, vermeld altijd wel even Teach&Cher)

Speciaal voor jou:
Een markeerstift, gebruik ‘m goed.
Dan weet je gelijk waar je lezen moet.
Een potlood met een scherpe punt. Een nieuwe gum die lekker gumt. Een stressbal, voor als je knijpen wil. En je even denkt: ‘Weet ik veel!?’ Kijk dan ook eventjes naar mij.
Herinner je dan wat ik zei: ‘Je bent er klaar voor, ik geloof in jou’ En wat zegt zo’n Cito nou? Niets over wie jij bent of wat je doet. Er bestaat dus geen fout of goed. Doe je best, meer dan dat kan je niet doen. Dan ben je voor mij al een kampioen!
Ik ben sowieso al trots als een pauw. Want ik zie veel meer dan een score in jou!
Heel veel succes,
Juf Cherelle