Het waslijn-dictee

Vorige week bedacht ik spontaan het ‘waslijn-dictee’. Ik heb namelijk gemerkt dat wanneer ik veel afwissel in mijn aanbod van werkvormen, de motivatie hoog blijft. Bovendien zijn mijn leerlingen erg beweeglijk, een werkvorm zoals dit geeft ze de kans om een loopje te maken. Het was zo’n succes dat ik dit écht met jullie wilde delen.

Hoe werkt het?

Ik heb twee waslijnen door de klas gespannen. Omdat ik groep 7/8 heb, heb ik geprobeerd te differentiëren op niveau. Op de ene waslijn heb ik plaatjes gehangen (makkelijk) en op de andere beschrijvingen (moeilijker). Dit ging helaas op het eind door elkaar :’)

Ik wilde 4 categorieën herhalen, namelijk: Engelse leenwoorden, Franse leenwoorden, samenstellingen en woorden met een trema. Ik maakte hierbij een invulblad zodat het ook gemakkelijk na te kijken was. Per categorie had ik 4 plaatjes en 4 beschrijvingen. Zo kon ik er zeker vanuit gaan dat er minimaal 2 a 3 woorden per categorie opgeschreven zouden worden.

Uitleg: de leerlingen lopen door het lokaal en pakken een woord van de lijn. Dit woord nemen ze mee naar hun invulblad, hierop schrijven ze het woord bij de juiste categorie. Ze hangen het woord terug en pakken een nieuw woord. Dit deden we circa 20 a 25 minuten.

Vervolgens werd er nagekeken. Aan de hand van dit inzicht (waar zitten mijn moeilijkheden?) hebben mijn leerlingen een leerdoel gekozen om aan te werken binnen die les. (Op Snappet of een werkblad) Ook konden ze kiezen of ze instructie nodig hadden, een instructiefilmpje wilden bekijken, hulp van een klasgenoot wilden of uitleg van mij. 

Ik weet na deze les welke categorieën meer aandacht nodig hebben en kan hier met mijn lessen van volgende week op inspelen. #WinWin

Een grote aanrader dus! Ik zou zeggen: hang deze was op in je klas! (Ps: Laat je mij weten of dit ook een succes was in jouw klas? :D)

Materialen

Heb jij groep 7/8 en heb je geen zin/tijd om plaatjes en beschrijvingen te zoeken maar wil je deze werkvorm wel proberen? Shop de materialen voor een klein prijsje in mijn webshop! (Klik hier)