Level Up! (Werkvorm)

Ken jij Level Up! al? Dit is een werkvorm die ik bedacht om de leerlingen op een leuke, spannende maar effectieve manier, op niveau, aan het lesdoel te laten werken. Het is een leuke werkvorm om tussentijds te kijken waar de kinderen staan m.b.t. een bepaald leerdoel. Maar je kunt ‘m ook inzetten bij een nieuw leerdoel, zo check je wie wat al kan. Of beide, om de groei te kunnen zien! Je kunt Level Up! dan op een later moment nog een keer spelen, welk level behalen ze nu?
 
Dit alles in de vorm van ‘het spelen van levels’. De leerlingen beginnen bij level 1, maken 5 sommen/opdrachten, controleren dit en mogen bij 5 goede antwoorden naar het volgende level. Fout? –> dan maak je nog 5 opgaven van hetzelfde level. (Zie hier een filmpje bij het leerdoel ‘een deel van een geheel berekenen’) Ik deed bij de deelsommen met rest 3 goede antwoorden, omdat dit vaak een langere bewerking is.
 
Hiermee doe je beroep op eigenaarschap en staat: ‘Ik wil kijken waar ik sta en een volgende stap maken’ centraal. Dat kan dus alleen wanneer ze inzien dat antwoorden overschrijven of zomaar ‘een level’ overslaan geen zin heeft voor hun eigen leerproces.
 
Aan het eind van deze werkvorm (circa 20 minuten) maak ik de balans op. Dit doe ik bijvoorbeeld door de kinderen een Post-It te laten plakken bij het laatst behaalde level. Zo kan ik de juiste keuze maken voor de volgende les en het kind weet zelf waar het staat 🙂 
 
Zo’n werkvorm waarbij je alles in elkaar moet zetten, vraagt natuurlijk wel wat voorbereidingstijd. Heb je daar niet zo veel zin in of geen tijd voor? Maar wil je dit wel een keer proberen met dit leerdoel en dus deze documenten gebruiken? Dan kun je hier de Level Up! werkbladen + antwoordbladen, de uitleg en het Level Up! – niveaukaartje shoppen. (Deelsommen met rest)
 

Klik hier voor de breukenvariant.

Level Up! is tot nu toe de favoriete werkvorm van mijn klas! Dit is zeker het uitproberen waard!

Ps: Laat je het me weten als je het uitprobeert? Ik vind het altijd super leuk om te horen hoe andere klassen ermee aan de slag gaan!