(online) Hokjesquiz om op een leuke, betrokken manier de lesstof te behandelen

Als jij als leerkracht alleen aan het ‘zenden‘ bent, bestaat er een grote kans dat je leerlingen snel afhaken. Dit is in het klaslokaal al zo, laat staan online. Ik heb tijdens de vorige lockdown gemerkt dat je online ook echt de leerlingen betrokken en actief kunt houden. Deze quiz is daar een voorbeeld van. Het is leuk om in te zetten voor een moment waarin je met alle leerlingen online bent. (Videobellen)

De kern van de quiz:

Het ‘speelveld’ bestaat uit allemaal hokjes met daaronder open vragen, in deze versie zijn dat vragen over spelling. In de klas speel ik dit in groepjes, online is het ieder voor zich. De leerlingen hebben een scoreblad, wat ik digitaal heb gemaakt via SMART Learning Suite. Hier schrijven ze antwoorden op en houden ze hun eigen punten bij.

Puntentelling:

Het kind dat de beurt krijgt is de actieve speler. Dit kind kan 5 punten verdienen. Alle andere kinderen schrijven het antwoord ook op en kunnen daarmee 1 punt verdienen. Een fout antwoord is 0 punten.

Wedstrijd of niet? 

Deze quiz kun je inzetten als een soort wedstrijd. ‘Wie heeft het meeste punten?’ Maar je kunt het ook inzetten voor een stukje inzicht. ‘Wat doe ik al goed en wat kan beter?’ of ‘Welke fouten maak ik nog? Waar ligt dit aan?’ 

Vaker inzetten

Deze quiz kun je natuurlijk meerdere keren spelen en zo kun je ook eigen scores laten verbeteren. Je kunt de quiz later ook weer gebruiken fysiek, in het klaslokaal. Aanpassen is makkelijk en het valt zo om te zetten naar een ander vak.

Het maken van deze quiz vraagt nogal wat voorbereiding. Heb jij daar geen zin in of tijd voor? Shop ‘m dan voor een klein prijsje in de webshop. Klik hier (Valt ook zelf aan te passen!) Hier zit ook direct een instructiefilmpje bij voor het invoegen van het scoreblad in SMART Learning Suite.

In de webshop is er ook een rekenvariant te vinden. Binnenkort komen er meer versies online!