TikTok in je lessen

TikTok is een ontzettende hype. Bijna alle kinderen (en veel volwassenen) maken TikTok filmpjes.

TikTok. Wat maakt het zo leuk?  

De filmpjes zijn van korte duur, nooit langer dan een minuut. Er kan gebruik gemaakt worden van allerlei effecten, dit geeft een boost aan je filmpje. Vaak zijn het humoristische filmpjes of dansjes.  

Hoe kun je dit inzetten tijdens je lessen?  

TikTok inzetten voor je lessen kan erg effectief zijn. Want, het spreekt de kinderen aan! Je hebt ze direct. Samen met mijn collega Sascha maakte ik een grappige TikTok. (zie hieronder) We maakten een filmpje bij het filmpje van een andere TikTokker (een zogenaamd ‘duet’). In dit filmpje schrok een vrouw van een toeterende auto waardoor ze een pak melk uit haar handen zwiepte. Wij deden het lijken alsof dit pak melk zo tegen het hoofd van mijn collega aan zwiepte…. Ze zei iets van: ‘Ik schrik me een ongeluk!’ Deze zin was in het filmpje ook te lezen. Vervolgens moesten de kinderen alle woordsoorten die ze kenden benoemen. Deze start van de les zorgde even voor dat prikkelmoment, aan het begin van de les. Iedereen was geboeid en betrokken. ‘Huh? TikTok??’

Dit is een van de manieren hoe je TikTok in je lessen kunt gebruiken. Hieronder geef ik je nog 5 ideeën voor het inzetten van TikTok! 

  1. Begin de les met een zelfgemaakt TikTok filmpje waarin je een opdracht geeft die linkt naar het doel van de les. (Snap je TikTok niet? Laat de kinderen het uitleggen) 

  1. Kies een populair TikTok filmpje en geef hier een opdracht bij die te maken heeft met jouw lesdoel. (Bijvoorbeeld: een filmpje wat ze extreem grappig vinden, ‘schrijf een korte samenvatting van wat er gebeurt’ of kies een filmpje waarin Nederlands gesproken wordt en laat ze de zin opschrijven met de juiste interpunctie. Of laat ze zich richten op de werkwoorden. Je kunt het zo gek niet bedenken! Wees creatief! 

  1. Gebruik TikTok bij je schrijflessen (stellen). Laat ze bijvoorbeeld een instructie schrijven voor het gebruik van TikTok. Of laat ze een script schrijven voor een goed TikTok filmpje. Waarna ze het mogen uitvoeren. (Maak een reclame voor een product…) 

  1. Laat de kinderen de lesstof verwerken in een TikTok filmpje. Laat ze dit in groepjes doen en verdeel de lesdoelen van de week bijvoorbeeld. Of geef ieder groepje een ander vak. Laat zien wat jij geleerd hebt deze week. 

  1. Gebruik data van TikTok om een context te creëren die aanspreekt. Zo kun je de rekenles beginnen met: Het TikTok filmpje van Ariana Grande is honderd miljoen keer bekeken. Britney Spears is hier een beetje jaloers op, zij heeft maar 5k views. En dit terwijl zij vierhonderdduizend volgers heeft, dit is vijfendertighonderd volgers meer dan Ariana Grande. Schrijf de getallen volledig uit op je wisbordje en zet ze op volgorde van klein naar groot.  Inhoudvraag: hoeveel volgers heeft Ariana Grande dan?  Zo kun je linken naar procenten, breuken, kommagetallen, optellen en aftrekken en nog veel meer! 

Je kunt natuurlijk ook, voor de lol een leuke TikTok maken (dansje, leuke sketch). (Zorg er wel voor dat je toestemming van de ouders hebt, blurr anders de gezichten) Ik laat mijn groep 8 ook wel eens samen een TikTok bedenken, ik help dan bij de uitvoering. (zoals hieronder links) Ze worden er ontzetten creatief van! Ik vind het leuk 🙂

Probeer het uit! Is het gelukt? Ik geniet ook graag van jouw TikTok. Deel je het met me? Gebruik de hashtag #TeachAndCher of stuur het naar mijn Instagram: teach_and_cher. Veel (tiktok) plezier!!